Filled Under:

Ramai Yang Tak Tahu Cara Mandi Wajib Yang Betul. Ini Adalah Cara Betul Mandi Wajib, Sumber Dari Jakim.. Dipersilakan Share        Cara Mandi Wajib Yang Betul
        Mandi wajib atau juga dipanggil mandi junub tidak b0leh dipandang ringan. Samada terkelur air mani, selepas bersetubuh atau selepas haid atau nifas, cara mandi wajib yang betul adalah sangat penting. Ini kerana jika mandi wajib tidak betul, ibadat yang lain tidak sah. Tidak kira juga menggunakan air hujan, air paip atau air pancut sh0wer, yang penting air tersebut ialah air mutlak.
        Tidak perlu mandi lama-lama. Biar cepat, mudah dan ringkas. Asalkan mandian itu sempurna. Panduan mandi wajib ini b0leh digunakan untuk kedua-dua lelaki dan perempuan.
        Untuk itu, ilmu cara mandi wajib ini perlu dipelajari. Sumber rujukan cara mandi wajib ini didapati dari JAKIM.
        Cara Mandi Wajib Yang Betul, Untuk Lelaki & Perempuan Dari JAKIM
        F0t0 Kredit: Majalah Cahaya, JAKIM
        Niat ketika air sampai ke tubuh
        Membaca “Bismillah”
        Mencuci tangan sebanyak tiga kali
        Mencuci kemaluan dengan tangan kiri
        Membersihkan atau menyucikan tangan kiri dengan sabun
        Berwuduk. Wuduk b0leh dilakukan seperti wuduk biasa sepertimana biasa dilakukan sebelum melakukan s0lat. Ataupun b0leh menangguhkan mencuci kaki selepas selesai mandi.
        Membasuh kepala dengan mengusap rambut secara meratakan kepala lau siram 3 kali dengan air. Ini berdasarkan hadith dari ‘Aisyah (R.A) di dalam Sahih al-Bukhari yang maksudnya:
        “Kemudian Baginda SAW memasukkan jari-jarinya ke dalam air, kemudian mengusap rambutnya, kemudian menyiram kepalanya 3 kali dengan kedua-dua tangannya”
        Ketika menyiram kepala, hendaklah dimulai dengan bahagian kanan, kemudian bahagian kiri dan seterusnya bahagian tengah kepala. Ini berdasarkan hadith ‘Aisyah (R.A) yang maksudnya:
        “Baginda menyiram kepalanya di bahagian kanan, kemudian bahagian kiri”
        Bagi wanita yang mandi untuk haid atau mandi junub, perlu melepaskan ikatan rambut tersebut. Ini pula berdasarkan hadith ‘Aisyah (R.A) di dalam Sahih al-Bukhari di mana beliau kedatangan haid ketika menunaikan haji. Lalu Baginda Rasulullah SAW berkata sedemikian:
        “Tinggalkanlah umrahmu, lepaskanlah ikatan rambutmu (ketika mandi) dan sisirlah rambutmu”
        Memulakan dengan bahagian kanan tubuh.
        Dari ‘Aisyah (R.A): “Sesungguhnya Rasulullah SAW suka mendahulukan bahagian kanan pada semua urusannya, ketika memakai kasut, ketika bersikat dan ketika bersuci”. (Sahih Muslim)
        Meratakan air ke seluruh tubuh badan
        Berwuduk jika hendak mengerjakan s0lat fardhu. Perbezaan antara mandi wajib dengan mandi sunat hanyalah pada niatnya sahaja. Cara kaedah mandi adalah sama.
        Wallahu’alam
        Vide0 Cara Mandi Wajib Yang Ringkas
        Ini bukan vide0 0rang mandi wajib. Ia penjelasan dari Ustaz Azhar Idrus tentang cara mandi wajib yang ringkas.

        Sumber: Majalah Cahaya, Bil 106, Tahun 24, Isu 3/2012, Bahagian Penerbitan, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Berita Lanjut tengok sini