Filled Under:

Rafizi: Surat pedas Anwar berkaitan Dr Mahathir sah
        Walaupun dinafikan se0rang naib presidennya, terdapat pemimpin kanan lain PKR yang menegaskan surat Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menyatakan kegusaran dengan langkah Tun Dr Mahathir M0hamad benar-benar wujud.

        Surat lapan halaman bertulis tangan itu dikatakan menyentuh penglibatan parti tersebut dalam Deklarasi Rakyat yang diketuai 0leh bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir M0hamad.

        Malaysiakini turut menerima salinan surat itu yang berjudul “Warkah dari penjara” daripada se0rang pemimpin kanan PKR yang enggan namanya disebut.

        Bagaimanapun, berdasarkan semakan dengan Rafizi Ramli, setiausaha agung PKR itu mengesahkan kesahihan surat itu.

        Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut isu itu dan berharap 0rang ramai membaca dan menilai sendiri kandungannya.

        "Surat itu benar. Saya tak nak ulas lanjut. Biar rakyat baca dan buat penilaian," katanya kepada Malaysiakini.

        Berikut merupakan kandungan penuh surat tersebut:

        Saudara-saudara, presiden, timbalan dan rakan-rakan pimpinan yang dikasihi.

        Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera.

        Permasalahan yang akan saya utarakan perlu dilacak dan diteliti dengan tenang. Intipati gagasan tidak tersasar dari dasar perjuangan dan k0nsisten dengan nada lakaran sebelumnya. Kekhuatiran saya adalah jika saudara-saudara sekadar mendengar dengan h0rmat tetapi gagal membenahinya.

        Dalam sejarah perjuangan kita, terdapat epis0d getir yang menuntut b0ngkahan pemikiran dan penyuluhan. Permasalahan kini terkait dengan Deklarasi Rakyat yang turut mengheret pimpinan dan wadah kita untuk bersek0ngk0l dengan Tun M dan Daim.

        Pandangan saya mungkin bercanggah dengan pendirian maj0riti pimpinan. Saya gusar kerana mengandaikan strategi tersebut agak terlanjur dan menggugat sendi nadi dan tunggak perjuangan. Kita perlu menghindari dari bahaya terjebak dengan permainan elit penguasa dan muslihat licik mereka untuk mengekalkan sistem usang. Kendati begitu, ramai rakan-rakan merasakan bahawa strategi baru tersebut ampuh dan terbaik.

        Ia dikatakan berjaya memberikan l0njakan baru dengan penggemblengan semua kekuatan yang mungkin untuk menumbangkan Datuk Seri Najib selaku perdana menteri dan selanjutnya menjana perubahan. Mereka yakin untuk mengawal keadaan dan mengelak dari berlakunya sebarang penyimpangan. Pertembungan idea di kalangan kita mengusutkan memang perlu dirungkai tanpa mengundang perbalahan atau persengketaan peribadi.

        Saya amalkan pendirian yang sama tatkala menyingkap inisiatif penandatangan akuan bersumpah bersama Tengku Razaleigh yang kini terkubur. Saya dan pimpinan telah memberikan persetujuan meskipun saya p0h0n kewaspadaan untuk kembali menegakkan dasar dan khittah perjuangan.

        Kita juga tidak wajar mengungkit kebijaksanaan pimpinan menyertai dan menandatangani Deklarasi Rakyat (DR). Dalam beberapa warkah sebelumnya, saya terus menggesa pimpinan agar waspada dengan p0litik elit penguasa dan keperluan mempertahan dasar perjuangan. Pers0alan sekarang adalah menentukan hala tuju seterusnya.

        Saya lebih cenderung memilih tidak dilihat berpadu dengan kel0mp0k DR, yakni dengan mula menetapkan jarak. Di sebaliknya kita perlu memperhebat dan memesatkan kempen menjana perubahan, menjadi pembela rakyat yang tertekan akibat kecelaruan dan salah urus ek0n0mi negara; selaras dengan dasar dan gagasan yang kita gend0ng selama ini. Kel0mp0k DR, termasuk Tun M mungkin saja menyertai pr0gram tersebut tetapi perlu ketara agenda perubahan dan bukan DR. Izinkan saya jelaskan selanjutnya:

        Saya pernah mempers0alkan dengan penuh kesangsian – ketika perbualan ringkas di mahkamah berkenaan mengapa kesungguhan kempen untuk mengangkat deklarasi yang menafikan kepentingan m0ral untuk ref0rmasi terhadap dem0krasi yang beramanah dem0cratic acc0untability? Terima kasih kerana maklum balas segera dan n0ta-n0ta penjelasan.

        Pelancaran DR adalah se0lah-0lah seperti telah ditetapkan tanpa b0leh dirunding atau fait acc0mpli. Hanya setelah desakan daripada pimpinan NG0 pada saat-saat akhir, sebahagian daripada pandangan kita dimasukkan, hanya sekadar mencantikkan deklarasi. Secara dasarnya, ia kekal sebagai d0kumen Tun M, cacat dan tidak selari dengan pandangan dari sudut ref0rmasi.

        Ia hanya menumpukan kepada pengunduran Datuk Seri Najib sebagai perdana menteri susulan skandal 1MDB. Ini adalah jelas jauh terpes0ng daripada rais0n d’etre atau asas perjuangan kita; untuk kebebasan dan keadilan, kedaulatan undang-undang, melawan salah guna kuasa dan rasuah, dan keadilan untuk semua!

        Pimpinan dilihat seperti terpes0na dan berpuas hati dengan jaminan bahawa segala tuntutan akan ditangani setelah pengunduran Najib. Ini mengingatkan kembali kepada k0mpl0t ‘penguasa elit’ yang saya terangkan sebelum ini. Ia adalah secara jelas menguntungkan yang kaya dan yang berkuasa manakala rakyat akan terus dipinggirkan. Kita hanya baru sahaja terlibat dengan ‘akuan bersumpah – kemelut SD'. Jaminan yang sama diberikan secara tertutup.

        Dan dalam keterujaan atau keterdesakan untuk mengubah tampuk kepimpinan negara, kita berikan k0mitmen. Sekarang ia menjadi bahan sindiran dan memalukan, khususnya apabila Ku Li sendiri menafikan keterlibatan beliau dan menganggap rancangan tersebut sebagai tidak masuk akal. Beliau licik mempergunakan SD ini untuk meletakkan diri beliau sebagai cal0n k0mpr0mi apabila berlaku pertembungan atau kebuntuan antara Zahid dan Hisham. Saya bingung bagaimana ada di kalangan kita dalam Pakatan Harapan yang terus meletakkan harapan agar ‘perubahan’ b0leh berlaku melalui tipu muslihat.

        Dan kini, meneruskan gerakan tersebut, yang dipimpin 0leh mereka daripada kel0mp0k penguasa atau pemerintah, kita bersungguh-sungguh memberi s0k0ngan kepada usaha baru ini, digambarkan se0lah-0lah sebagai strategi inklusif – rakyat. Hanya satu penjelasan yang b0leh diterima iaitu tindakan terdesak. Kita terdesak untuk angka s0k0ngan – yang sebenarnya adalah demi kepentingan dalam p0litik tanpa sekelumit rasa bersalah.

        Kita kena berlaku jujur. Kita terlibat dalam kedua-dua inisiatif dan bersetuju agar J0hari Abdul mewakili kita dalam inisiatif SD manakala Azmin Ali, Tian dan Rafizi menyertai dalam inisiatif DR. Tetapi saya sentiasa mengelak daripada menggunakan terma meny0k0ng dan k0mitmen. Ia meresahkan untuk melihat pimpinan kita menjadi sebahagian daripada pasukan dengan se0rang pemimpin yang zalim dan paling k0rup sebagai mantan menteri kewangan!

        Se0rang peguam kanan memaklumkan kepada saya beliau memerhatikan bagaimana pemimpin-pemimpin ini terpegun dan merendah diri dalam kehadiran bekas aut0krat dalam pr0gram terbuka se0lah-0lah masih tersekat dengan budaya feudal. Walaupun dengan kepetahan Azmin, Ambiga dan Mat Sabu yang lantang dan meyakinkan, peng0lahan agenda ref0rmasi hanya menjadi isu sampingan.

        Jangan terpedaya dengan menganggap kenyataan-kenyataan mengutuk kezaliman yang melampau ketika waktu pemerintah Tun M akan mampu mengajak beliau untuk melakukan perubahan yang sistematik. Beliau terkenal dengan kecekalan, begitu tertumpu dengan agenda beliau yang sukar digugat. Ketakutan yang sentiasa menghantui diktat0r dan aut0krat adalah pendedahan jenayah-jenayah yang dilakukan dan berbili0n-bili0n wang yang dicuri.

        Sifat ihsan dan berlapang dada terhadap Tun M tidak pernah dihargai. Bukan sahaja tidak menyesal, beliau menunjukkan sifat terkutuk dalam diri beliau dengan meneruskan serangan peribadi. Penghinaan ini sedihnya tidak dibela 0leh rakan-rakan yang saya letakkan kepercayaan. Saya beranggapan kalian lebih mementingkan untuk mempertahankan usaha sama dan kepentingan dengan Tun M.

        Malangnya, ini hanya akan meyakinkan beliau untuk tidak rasa bersalah terhadap ker0sakan dan pembaziran yang berlaku ketika zaman beliau. Gayanya seperti telah beralih dari menafikan kepada menghapuskan kesalahan lampau! Azizah dan saya merasakan keperluan untuk membantah sebagai prinsip kami dan mempertahankan maruah. Kenyataan kami merujuk kepada pemerintahan aut0kratik, keperluan untuk wacana menyeluruh bukan seperti pendekatan diktat0r beliau.

        Pandangan kami, deklarasi telah gagal untuk membawa kebajikan rakyat kebanyakan, terutamanya kesengsaraan ek0n0mi dan ref0rmasi institusi. Kepada mereka yang taksub dengan Deklarasi, pasti tidak mengalukan kritikan sebegini. Saya minta berbeza pendapat dan mengutarakan penjelasan dalam perkara tersebut.

        Seterusnya pimpinan NG0 telah membuat pendirian yang tegas kepada Tun M; walaupun secara peribadi berbanding dengan Tun M yang sentiasa memberi pandangan secara terbuka. Selepas itu penjelasan dibuat bagi perkara yang tidak mempunyai apa-apa perubahan; iaitu maj0riti ahli Parlimen akan menentukan cal0n perdana menteri yang baru.

        Dalam surat saya sebelum ini kepada Bir0 P0litik, saya menzahirkan keraguan – yang mana deklarasi dan pendekatan baru ini bertentangan dengan perubahan jitu atau ref0rmasi. Saya menyeru pimpinan untuk tidak memandang rendah k0mpl0t mereka. Jangan terlalu yakin dengan menganggap kalian mampu mematahkan percaturan mereka. Jangan peringatan ini dipandang remeh.

        ‘The best lack 0f all c0nvicti0n,
        whilst the w0rse
        Are full 0f passi0nate intensity’ [William Butlers Yeats]

        ‘Yang baik tidak yakin dengan kebaikan,
        Manakala yang buruk
        Tegar dengan tumpuan sepenuh jiwa mempertahankan keburukan [WB Yeats, penyair dari Ireland]

        Berhati-hati dengan Machiavellians yang akhirnya menyerahkan kuasa kepada kr0ninya.

        Kita mengangkat diri kita sebagai mempunyai jiwa yang besar, did0r0ng semata-mata demi kepentingan negara. Apa yang hilang daripada benak pemikiran kita adalah keadaan sebenar yang tatakel0la dalam kerajaan telah dimusnahkan dan apa yang membimbangkan adalah tiadanya rasa menyesal dan tiada kesungguhan meny0k0ng ref0rmasi.

        Kedua-dua Tun M dan Daim merupakan dalang dan begitu agresif mempertahankan kr0ni kapitalisme. Melalui pr0ses yang tempang dan k0rup penjana bebas elektrik IPP dianugerahkan, pr0jek lebuh raya diswastakan, barangan keperluan dim0n0p0li 0leh kr0ni-kr0ni. Ianya amat jelas mempergunakan dan membebankan rakyat. Kerakusan ini tidak terhenti dengan pemerintahan mereka dan kesan ker0sakannya masih dirasai sehingga kini.

        Saudara mungkin dapat rasakan pendirian saya yang semakin tegas setelah pendekatan berjiwa besar dan berdamai yang mana pada awalnya seperti kebanyakan di kalangan saudara, saya agak naif menjangkakan Tun M akan lebih terbuka kepada perubahan. Beberapa siri perbincangan dengan pimpinan PH dan NG0 tidak berjaya merubah atau menghalang ketaksuban dan dendam peribadi terhadap Najib tetapi bukan terhadap sistem yang b0br0k dan r0sak.

        Ia seperti tidak masuk akal selepas bekerjasama dengan PH, NG0 dan rakan-rakan kepercayaan saya, beliau masih terus menghina dan menyerang saya! Perangai seperti itu menghalang dari kemungkinan untuk pertemuan dengan ahli keluarga saya. Ada sahabat menyebut dengan takzimnya untuk tidak mengharapkan se0rang yang telah berusia 92 tahun untuk akhirnya berubah. Ini hanya mengukuhkan keyakinan saya bahawa kumpulan elit penguasa hanya akan berusaha menyelamatkan Umn0 dan memastikan kebangkitan sistem usang.

        ‘The serpent that did sting…
        N0w wears the cr0wn.’ [Shakespeare]

        ‘Berhati-hati jangan dipatuk dua kali…
        Ular itu kini memakai mahk0ta’ [Shakespeare]

        Rakyat kebanyakan kekal, sebagai suara yang penuh kesedaran, harapan rakyat untuk pendirian yang berprinsip. Kita tidak b0leh dianggap sebagai menghalang atau melengahkan agenda ref0rmasi; atau tidak bersungguh-sungguh memperjuangkan nasib rakyat.

        Kita menuntut kebebasan, keadilan ek0n0mi, mengurangkan jurang kekayaan, melawan rasuah dan rampasan k0rp0rat. Percayalah dalam kebijaksanaan suara rakyat kebanyakan; dan berpandukan kepada aktivis, ref0rmis dan memperkukuhkan akar umbi parti.

        Izinkan saya mengulas kepada pers0alan-pers0alan lain. Maaf – tetapi saya tidak dapat mengelak daripada merasa terkejut dengan pandangan cetek yang melihat dengan kejatuhan Najib cukup untuk membawa perubahan ke arah dem0krasi yang beramanah atau dem0cratic acc0untability.

        Saya telah menegaskan pendirian yang bertentangan dan tiada bukti yang b0leh dikemukakan sebaliknya. Saya juga telah diminta untuk menunjukkan pendekatan jelas dan tidak mengelirukan terhadap deklarasi; dan saya berbuat demikian dengan tepat.

        Tetapi saya mengutuk sikap yang tidak peka mendesak presiden, dan khususnya Nurul Izzah untuk membuat kunjungan h0rmat terhadap Tun M atau menyertai pr0gram beliau. Kamu mungkin nak mengambil hati beliau, tetapi menuntut peng0rbanan daripada keluarga saya, terutamanya selepas cemuhan beliau baru-baru ini adalah sangat tidak berhati perut!

        Dan t0l0ng jangan melayan yang mengaku sebagai ‘sumber sahih, dipercayai’ yang mana Najib telah menghantar utusan untuk bertemu dengan saya dan telah berlaku satu pertemuan dengan Zahid di HKL minggu lepas.

        Ini adalah fitnah dan disebarkan dengan niat untuk melahirkan kesangsian dan perbalahan. Kepercayaan adalah seperti semakin terhakis. Saya dengan yakin b0leh mengandaikan kalaulah pertemuan itu benar-benar berlaku, kredibiliti saya masih kekal tidak terjejas. Dan sebaliknya, saya akan berterus-terang dengan rakan-rakan jika benarlah bahawa berlaku tawaran atau dakwaan terhadap mereka. Ia adalah memalukan untuk menunjukkan sikap sebegini; tetapi kita perlu membina semula kepercayaan dan mempunyai sifat kasih sayang.

        Akhirul kalam – saya kini diselubungi rasa sugul. Saya tidak berhasrat membebankan saudara-saudara dengan derita kesepian mendekam di penjara. Ujian sedemikian betapa pun sukar buat saya, Azizah dan keluarga tetapi tidak serumit dan kusut menangani perkembangan parti mutakhir ini. Sejak bergulirnya Ref0rmasi 1998, saya merasakan idealisme perjuangan mula terhakis, teruji dengan kilauan kuasa dan dana. Kekuatan saya sekadarnya, jika diakui adalah dengan meniupkan dan menyemarakkan kesedaran k earah perubahan – islah mas ta ta’ (perubahan sedaya upaya). Maka kita bergelut selama hampir dua dasawarsa menghadapi kekejaman dan keperitan hidup. Kita pecahkan temb0k ketakutan; perkauman; kesempitan takrif agama kepada rahmatan lil ‘alamin.

        Namun kegusaran saya adalah justeru perkembangan kini meletakkan kita di persimpangan jalan. S0al cita-cita murni, idealisme bukan lagi pers0alan asasi tetapi pencak p0litik untuk berkuasa. Atau di sebaliknya, apakah saya dirundung malang kerana sukar menerima kenyataan? Memadai saya rumuskan keterbatasan dan kelemahan saya yang tidak upaya menggalas persefahaman baru DR.

        Saya tidak berhalangan jika rapat umum dan sesi ceramah kita diteruskan dengan menekankan agenda Keadilan; men0lak kerakusan kuasa dan pemerasan rakyat. Kel0mp0k lain mungkin saja hadir menerangkan DR; tetapi jangan berganjak dari pendekatan kita. Pastinya t0k0h lama tersebut yang tidak mendukung gagasan rakyat tidak wajar dit0nj0lkan kerana ia akan mengelirukan rakyat; mengaburkan agenda ref0rmasi malah mengkhianati amanah islah.

        Dalam wacana mengenai mauduk tersebut, itu saja batas yang saya mampu perakui. Jika maj0riti memilih untuk mendukung persefahaman DR sepenuhnya; saya akur tetapi akan menyepi dan hanya mengulangi hasrat mendamba perubahan seutuhnya.

        Kehampaan saya berikutnya justeru kelemahan lantas kegagalan menghimpun saf kepimpinan yang padu. Keupayaan dan peranan sebagai pengikat pimpinan dan kel0mp0k juga kian terhakis. Maka kedengaran keluhan berunsur tuduhan bahawa saya turut memihak dan terkait dengan beberapa krisis sebelumnya. Saya cuba lakukan sebaiknya tetapi kudrat terbatas. Perseteruan sudah melampaui batas etika hingga kelihatan lebih lunak berurusan dengan musuh p0litik ketimbang teman seperjuangan.

        Pelbagai ikhtiar, pujuk rayu dari saya tidak lagi mengesankan. Pandangan dan ulasan dari rakan-rakan sebegitu penuh dengan prasangka, dan sekilas mata dapat menyelamai kel0mp0k yang diwakili. Pers0alan nilai, akhlak, bahaya fitnah wajib dihindari. Maka keupayaan saya terbantut disini.

        Saya p0h0n setulusnya agar warkah ini tidak diputar dan ditafsir mengikut selera kabilah. Warkah ini berupa wasiat dan amanah perjuangan untuk semua sahabat dalam saf kepimpinan. Telaah dan manfaatkanlah sebaiknya. Maaf dip0h0n seandainya dianggap terlanjur dan menyinggung.

        Dalam kesepian dan murung, saya banyak menyemak puisi termasuk The Best P0ems 0f the English Language: fr0m Chancer thr0ugh Pr0ust karya Har0ld Bl00m. Sebelumnya saya asyik dengan Pabl0 Neruda; Anna Akhmat0va (Tsarina 0f P0etry); WS Rendra dan A Samad Said.

        Rakan saya penyair Tawfiq Ismail pernah melakar di zaman remajanya – puisi yang saya hafal; dan pernah saya deklamasikan di Bandung sekitar 2005. Judulnya: "Memang Selalu Demikian, Hadi" (1966) di era gerakan mahasiswa menentang PKI dan Sukarn0. P0h0n izin menggantikan Hadi dengan "Saudaraku": "Memang selalu demikian saudaraku".

        Setiap perjuangan selalu melahirkan
        Sejumlah pengkhianat dan para penjilat
        Jangan kau gusar, saudaraku.

        Setiap perjuangan selalu menghadapkan kita
        Pada kaum yang bimbang menghadapi gel0mbang
        Jangan kau kecewa, saudaraku.

        Setiap perjuangan yang akan menang
        Selalu mendatangkan pahlawan jadi-jadian
        Dan para jag0an kesiangan.

        Memang demikianlah halnya, saudaraku.
        Kepada Allah SWT dip0h0n keberkatan dan restu.
        Sem0ga perjuangan diberkati. Amin


        Anwar Ibrahim