Filled Under:

PERHATIAN !! Inilah 6 PUNCA Penyakit Jantung Yang Anda Akan Rasai Satu Bulan Sebelum Serangan Terjadi… ((T0L0NG SEBARKAN))        Penyakit jantung iaitu satu diantara penyebabnya kematian n0mb0r satu di Ind0nesia. Biasanya tanda-tanda penyakit jantung telah di rasa pesakit sebulan terlebih dulu serangan berjalan, tetapi biasanya 0rang meremehkan tanda tanda itu sampai aksi perubatan sering terlambat diberikan.

        serang jantung1

        Penyakit p0la hidup itu karena 0leh gaya hidup tidak sihat, kurang rehat, tahap stres yang tinggi, pengambilan makanan tidak sihat dan sudah pasti mer0k0k. Satu data pernah keluaran 0leh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WH0) kalau masing-masing 6 saat ada satu 0rang yang meninggal dunia kerana penyakit jantung.

        Mengubah gaya hidup dan turunkan tahap stres di ketahui dapat melindungi kesihatan jantung dan membantu turunkan kemungkinan penyakit itu, tetapi sesungguhnya ada satu hal-hal lain yang sangat utama di kenali kerana dapat menyelamatkan jiwa iaitu tahu tanda-tanda penyakit jantung bermula sejak awal yang biasanya sudah dihadapi pesakit.        Seperti penyakit lain, penyakit jantung juga mempunyai tanda-tanda dan tanda isyarat khusus yang biasanya sudah kelihatan terlebih dulu serangan paling penting berjalan. Biasanya 0rang meremehkan tanda-tanda itu dan berupaya memberi kepercayaan sendiri kalau keadaannya sihat-sihat saja. Mengenai ini juga yang menyebabkan risik0 meninggal dunia disebabkan serangan jantung sangat tinggi.

        Kerana itu di artikel inginsehat. c0m kesempatan ini kita akan membincangkan beberapa tanda dan tanda-tanda penyakit jantung yang perlu anda perhalusi.

        Tanda-tanda penyakit jantung pada lelaki dan wanita perlu berhati-hati sejak mula awal
        Beberapa Tanda dan Tanda-tanda Penyakit Jantung Satu penyelidikan menyampaikan kalau beberapa besar 0rang yang meninggal dunia dunia kerana penyakit jantung tidak pernah tahu semasa hidupnya kalau dirinya menderita penyakit itu. Setelah berlangsung serangan, barulah beberapa 0rang di sekitarnya mengerti penyebabnya kematiannya.

        Tanda-tanda penyakit jantung terkadang tidak dikesan bermula sejak awal, itu kerana tanda-tanda yang dihadapi pesakit berupa umum dan tidak khusus. Biasanya pesakit menganggap dirinya sakit magh umum atau sakit flu sahaja sampai tidak membuat pemeriksaan ke d0kt0r.

        Walaupun sebenarnya serangan jantung sebenarnya tidak datang secara tiba-tiba, sekurang-kurangnya satu bulan sebelum serangan berlangsung, beberapa tanda dan isyarat tanda sudah di rasa 0leh pesakit.

        Di bawah ini gejala-gejala penyakit jantung yang perlu di kenali 0leh kebanyakan 0rang.

        Keletihan
        P0la makan tidak sihat, mer0k0k dan kurang bersenam akan menyebabkan pembuluh darah arteri menyempit kerana ada plak di dinding pembuluh. Keadaan itu mengakibatkan peredaran darah jadi terhalang.
        Untuk menghadapinya, jantung akan bekerja lebih keras dalam mengepam darah ke semua bahagian badan. Seterusnya pesakit akan merasa lelah dan mengantuk.
        Keletihan iaitu salah satu tanda-tanda penyakit jantung. Apabila belakangan ini anda sering merasa lelah, sering menguap kerana mengantuk walaupun sesungguhnya anda tidak lakukan aktiviti yang berat, jadi ada peluang tengah berlangsung sistem tidak umum di dalam tubuh anda. Dalam hal sejenis ini anda perlu mewaspadai terjadinya serangan jantung yang mendadak.

        Sesak Nafas
        Bila jantung anda kekurangan darah ini bermakna paru-paru anda kekurangan 0ksigen. Paru-paru dan jantung yakni dua 0rgan badan yang keduanya sama tergantung kedua-duanya. Apabila paru-paru terganggu jadi tidak butuh waktu lama manfaat jantung bakal terganggu.
        Sesak nafas iaitu satu di antara tanda-tanda serangan jantung. Apabila anda alami kesukaran bernafas sebaik-baiknya selekasnya ke d0kt0r untuk membuat pemeriksaan diri kerana ada peluang tidak lama lagi masalah itu akan melarat ke 0rgan jantung.

        Lemas
        Pembuluh arteri yang sempit menyebabkan 0rgan tubuh terbantut memper0leh pengambilan 0ksigen dan nutrisi yang dibawa melalui darah. 0t0t tubuh tidak per0leh apa yang mereka perlukan untuk bekerja maksimum menyebabkan yaitu tubuh jadi lemas dan lemah.
        Lemas dan lemah yakni satu di antara tanda-tanda penyakit jantung yang umum di rasa 0leh pesakit. Apabila anda alami keadaan itu tidak ada penyebabnya yang pasti jadi ada kesempatan ini yakni tanda-tanda awal penyakit jantung k0r0ner yang butuh selekasnya anda menjangkakan.

        Pening kepala dan peluh sejuk
        Seperti diterangkan terlebih dulu, aliran darah tidak lancar disebabkan pembuluh darah menyempit menyebabkan segi badan seperti 0tak akan kekurangan 0ksigen. Tanda-tanda yang di rasa pesakit iaitu pusing dan sakit kepala dan peluh sejuk.

        Sakit dada sebelah kiri
        Isyarat tanda serangan jantung yang paling umum di rasa pesakit iaitu perasaan tidak selesa pada dada sebelah kiri. Pesakit biasanya menggambarkan perasaan itu seperti ditekan, terbakar atau tertekan. Biasanya 0rang, rasa sakit akan melebar sampai di lengan kiri.

        Selsema
        Apabila anda terasa alami tanda-tanda flu tidak ada kerana jadi kesempatan ini yakni tandanya penyakit jantung. Beberapa pesakit menyampaikan alami masuk angin hanya demikian hari sebelum serangan penyakit jantung datang.

        Flu dan keringat dingin yang dibarengi dada yang terasa sakit yakni satu isyarat tanda penyakit jantung. Jangan sampai kuatir apabila anda tiba-tiba rasakan tanda itu, selekasnya hubungi keluarga atau 0rang paling dekat untuk membantu anda.

        Bagaimana Apabila anda Alami Tanda-tanda Penyakit Jantung Itu?

        Apabila anda atau sese0rang yang anda kenal alami gejala-gejala itu diatas selekasnya kunjungi d0kt0r untuk membuat pemeriksaan. Langkah terbaik untuk mengelak penyakit jantung berlangsung iaitu dengan memerhatikan gejala mulai sejak awal.

        Walaupun gejala-gejala yang di rasa pesakit tidak istimewa tetapi dengan lakukan kawalan seawal mungkin saja jadi segi risik0 dapat dijauhi.
        Selain itu, anda juga perlu memulakan satu gaya hidup yang lebih sihat daripada yang biasa anda lakukan. Mengambil makanan sihat akan berikan tubuh kekuatan untuk mengubati dirinya. Berhenti mer0k0k dan rajin bersenam akan sangat membantu jantung dalam melakukan tugasnya mengepam darah ke semua 0rgan badan yang lain.


        Demikian sepintas maklumat mengenai tanda dan tanda-tanda penyakit jantung yg tidak kerap diperhatikan 0rang. Jangan sampai lupa sebarkan artikel itu ke rekanan atau keluarga yang lain agar mereka tahu beberapa gejala penyakit jantung.