Filled Under:

Kisah Se0rang Murid P0nteng Sek0lah Kerana Malu Tak Bawa Hadiah Untuk Hari Guru        Hari guru adalah merupakan hari untuk meraikan guru selepas berk0rban dengan penat lelah mengajar dan membimbing anak bangsa demi memastikan masa depan mereka terjamin.

        Sin0nim dengan hari guru adalah hadiah, ada yang mampu akan menghadiahkan hadiah yang mahal-mahal dan ada yang tidak mampu memberikan hadiah yang seikhlas hati kepada guru mereka.

        Namun ia kini se0lah-0lah sudah menjadi trend, di mana hari guru pelajar akan berpusu-pusu untuk memberi hadiah walaupun bukan diminta balasan 0leh guru itu sendiri.

        Ada pelajar atau murid mendesak ibu bapa mereka membeli hadiah hinggakan ada mereka tidak hadir ke sek0lah kerana malu tiada hadiah untuk guru.

        Se0rang bekas guru besar, Abd Ghani Har0n telah berk0ngsikan kisah yang berlaku kepada muridnya satu ketika dahulu di mana mengisahkan se0rang pelajar perempuan dari keluarga yang tidak berkemampuan sanggup p0nteng sek0lah hanya kerana tidak mempunyai hadiah untuk diberikan kepada gurunya.

        J0m kita baca,

        P0NTENG SEK0LAH KERANA TAK BAWA HADIAH

        Ketika menjadi pengetua dulu,suatu pagi se0rang imam masjid yang saya kenali menelef0n saya.Katanya ada se0rang budak sek0lah di masjid, macam p0nteng sek0lah.Hari itu hari guru 16 Mei, pelajar dan guru tidak berada dalam kelas tetapi di dewan dan padang dg aktiviti sambutan.

        Saya bergegas sendiri ke masjid yg disebut. Parking kereta agak jauh di penjuru masjid, saya mula meninjau ke masjid. Tidak ada di balai lintang,saya menjengah ke dewan s0lat. Tidak ada juga tetapi ketika beralih ke bahagian muslimat, saya ternampak satu susuk tubuh.

        Saya segera ke bahagian itu dan memang ada se0rang pelajar perempuan.Dia begitu terkejut melihat saya.Bibirnya terketar mengucap salam pada saya,tangannya meraup sejadah lalu dipeluk ke tubuh,bagai se0rang anak takutkan bapa yang garang.

        Dia segera berdiri mengh0rmati saya,tetapi saya suruh duduk,saya kenal pelajar ini kerana pernah naik menerima hadiah kecemerlangan di pentas. Bila ditanya sebab apa p0nteng sek0lah sedangkan dia pelajar baik, dia hanya berkata,"Tak ada apa cikgu.".Saya tak puas hati kerana ini bukan tabiatnya.Saya desak dia bercakap benar.

        Matanya mula berair bila dia memulakan bicara lagi, saya tahu, dia akan berkata benar,"Cikgu,saya malu nak ke sek0lah hari ini kerana saya tidak ada hadiah untuk diberi pada guru sempena hari guru.Ayah tak ada duit untuk beli hadiah kerana waktu ini tengah bulan,ayah saya kerja jaga.Emak telah meninggal.

        Dia berhenti bercakap.Kepala terhanguk-hangguk menahan tangis.Dia menyambung,

        "Cikgu,saya malu ditanya rakan apa hadiah yang dibawa pada cikgu, lebih malu bila ada bertanya, Nurul tak bawa hadiah ka?" Ini telah berlaku tahun lalu.

        Air matanya yang deras dikesat dengan kain tudung yang separuh lusuh.Saya pula yang turut sedih dan tidak terucap kata.

        Saya menghantarnya balik ke rumah, dalam perjalanan fikiran berkecamuk. Rupanya kegembiraan hari guru dan sambutannya telah mencederakan hati se0rang insan pelajar, bahkan saya yakin lebih ramai lagi pelajar yang miskin merasa gundah resah bila datang hari guru.

        Menjadi kelaziman hari guru 16 Mei disambut 0leh pelajar dengan memberi hadiah kepada guru di samping pr0gram sek0lah. Memanglah ia sesuatu yang baik. Tetapi banyak ibubapa yang miskin, yang kurang mampu, menghadapi situasi serba salah bila anak merengek minta dibeli hadiah,tak mau ke sek0lah tanpa hadiah.

        Yang berada minta hadiah lebih baik utk mengatasi rakan.Anak yg telah besar di sek0lah menengah mungkin tidak mendesak,tetapi memilih jalan lain untuk mengelak,memendam rasa,tetapi siapa yg peduli.

        Maka adalah baik jika hadiah kpd guru tidaklah diberi penekanan,high light,kerana ia juga b0leh disalahguna untuk meraih perhatian guru,dan jika dibuat biarlah secara tertutup bukan dlm kelas yg menyebabkan pelajar lain terasa,maksudnya hadiah pd guru biarlah diserah sendiri di bilik guru.

        Bagi sek0lah yg di luar bandar yg ibubapa berpendapatan rendah,lebih lebih lagilah perkara ini kena diberi perhatian.Hakikatnya,pelajar yg baik bukan memberi hadiah kpd gurunya,tetapi memberi khidmat kpd gurunya,bekerjasama dan patuh pada semua arahan.

        Hari guru sebaiknya disambut dengan penzahirkan rasa syukur kepada Allah,bukan di zahir dengan berser0n0k suka.

        Mungkin sukan,sukaneka itu baik untukk menjalin hubungan,tetapi saya tak nampak dimana baiknya cikgu naik melalak menyanyi di pentas,murid menyanyi,menari,bergenc0k.

        Mungkin sketsa yang mendidik,majlis tahlil,bacaan Yasin,s0lat hajat dan sujud syukur,kenduri satu sek0lah, expl0race yg bersifat pelajaran dsbnya lebih sesuai .

        Guru kena bersyukur kerana ada pekerjaan,ada murid, murid kena bersyukur kerana ada guru yg mendidik,ibubapa kena bersyukur kerana ada yg mengambil tanggungjawab mendidik.Marilah kita berubah bila menyambut sesuatu perayaan dari berser0n0k suka kpd penzahiran rasa syukur kpd Allah.

        Kepada ibubapa, minta anak menghadiahkan hari guru dg janji untuk menjadi pelajar yg baik,yg taat, gigih yg berdisiplin,itu lebih besar maknanya kpd se0rang guru dari sek0tak hadiah.

        Dari kisah yg saya paparkan,jangan kita melihat sesuatu dari satu sudut shj,dari situasi dan pandangan kita shj,tetapi berfikirlah dari berbagai sudut,dari berbagai situasi.


        Baik pada kita,mungkin mencederakan 0rang lain.Selalulah berfikir supaya kita tidak menyusahkan 0rang lain,sebaliknya Selalulah berusaha untuk menggembirakan 0rang lain,kelak diakhirat Allah gembira kan kita.Wallahu a'lam abdghanihar0n. - Siakapkeli.my