Filled Under:

Jawapan 'Deep' Se0rang Warga Emas Di Dalam LRT Buat Semua Penumpang Terkedu
        Amalan h0rmat mengh0rmati adalah satu perkara yang harus kita amalkan dalam kehidupan harian kita, lebih-lebih lagi bila bercampur dengan masyarakat.

        Seperti di dalam pengankutan awam, selalu kita dengar dan baca di media s0sial kisah pengajaran atau kempen mengenai budaya h0rmat mengh0rmati di dalam pengankutan awam.

        Utama kan mereka yang lebih memerlukan, tetapi rupanya rakyat Malaysia masih sedikit mempunyai kesedaran dalam hal ini.

        Dik0ngsikan sebuah cerita 0leh se0rang pengguna Faceb00k bernama  Muhamad Safwan MY kisah se0rang lelaki warga tua yang tidak dipedulikan 0rang ramai semasa menaiki LRT.

        j0m kita baca kisahnya.

        Bers0pan santun, bangun dan biarkan mereka duduk.

        Semalam, saya ada mesyuarat dengan pihak Petr0sains di Menara Kembar Petr0nas(KLCC). Saya telah bert0lak kira-kira jam 8.30 pagi, meredah jalan yang mempunyai pelbagai ragam pemandu, sambil mendengr berita pagi dengan penuh perhatian sambil melayan muzik di aplikasi Sp0tify.

        Saya ambil keputusan untuk naik LRT dari Bandar Puteri Puch0ng untuk ke KLCC, bermakna saya perlu tukar ke RapidKL dari Puch0ng, transit di Sri Petaling di Star LRT dan transit yang seterusnya di Masjid Jamek ke KLCC.

        Seperti biasa, tren akan dipenuhi dengan ratusan penumpang yang duduk, berdiri dan memegang palang besi untuk untuk mengelakkan mereka jatuh.

        Bila sampai di stesen Bukit Jalil, se0rang wanita mengandung masuk dan saya terus menawarkan tempat duduk kepadanya kerana tiada lagi tempat duduk yang k0s0ng. Saya sumbat earph0ne ke telinga untuk layan lagu.

        Apabila tiba di stesen LRT Sungai besi, lebih ramai penumpang mulai amsuk ke gerabak kami termasuklah se0rang pak cik tua.

        Dia kelihatan memakai kain batik lama yang agak lusuh, seluar panjang dan memakai sepasang selipar itu melangkah masuk dengan perasaan dan wajah yang amat hampa sekali.

        Saya memangdang kiri dan kanak untuk mencari tempat duduk k0s0ng, tetapi malangnya tiada tempat duduk yang k0s0ng.

        Lelaki berkenaan dilihat  berdiri di sana sambil memegang tiang besi di tengah gerabak, saya hanya senyum dan menyambung membaca berita di telef0n.

        Sebaik tiba di stesen Chearas, Se0rang penumpang lelaki muda berdiri untuk turun dan meninggalkan tempat duduk itu k0s0ng.

        Saya segera menghalang se0rang lelaki lain yang cuba mahu merebut kerusi itu dan menawarkannya kepada pakcik tua tadi dan kemudian berlaku sesuatu di luar jangkaan.

        "Uncle, mari duduk di sini. Y0u sudah lama berdiri,"

        "Tak perlu. Saya 60 tahun dan masih kuat untuk kelihatan b0d0h memegang tiang besi ini sementara generasi muda kita sedang duduk dengan selesa sambil mendengar muzik mereka.

        "Mentaliti apa yang 0rang muda sekarang pakai? Tiada se0rang pun yang menawarkan tempat duduk pada saya hanya kerana saya kelihatan buruk atau kerana saya lelaki tua, bukannya wanita tua?

        "I dulu kerja askar menjaga negara tapi sekarang saya sedih teng0k 0rang Malaysia langsung takde hati perut mahu 0ffer a seat. Bukan mahu minta simpati, tapi bagilah empati sikit. Saya bukan 0rang b0d0h. Saya memang perhatikan je semua 0rang, Selepas tiga stesen, masih tiada yang mahu menawarkan saya tempat duduk. Tak apalah nak, pakcik masih b0leh berdiri lagi. Ini tazkirah pagi untuk semua 0rang dalam gerabak ini. Saya akan keluar di stesen seterusnya," katanya.

        Luahan berkenaan membuakan 0rang ramai di dalam gerabak berkenaan men0leh ke arahnya, ada antara mereka rasa bersalah telah mula berdiri dan menawarkan tempat duduk itu kepada dua wanita berusia yang telah berdiri sekian lama. Yang selebihnya hanya memandang kami.

        Saya ingatkan, saya sudah menunjukkan c0nt0h kepada mereka dengan membantu menawarkan tempat duduk saya kepada wanita hamil. Saya ingatkan dengan melaksanakan tanggungjawab s0sial itu b0leh memberikan c0nt0h kepada yang lain agar melakukan perkara yang sama terhadap g0l0ngan yang berusia pakcik dan makcik berusia 60 tahun.

        Saya ingat saya sudah melakukan perkara yang betul namun saya gagal untuk menyedarkan 0rang lain ke arah lebih p0sitif dan gagal menyuarakan perkara yang betul.

        Saya percaya kebanyakan daripada kita menilainya terlalu awal. Hakikatnya dia se0rang lelaki Melayu yang cukup prihatin untuk meneliti trend dan sikap dalam masyarakat kita sendiri.

        Pakcik itu telah mengajar saya satu pengajaran yang bermakna iaitu salah tetap salah walaupun semua 0rang melakukannya dan benar tetap benar walaupun tiada sesiapa yang melakukannya.


        Jika anda menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam, marilah kita membantu seberapa ramai 0rang yang mungkin. Bersama-sama kita mewujudkan kesedaran dan mendidik 0rang ramai mengenai pentingnya mempunyai secubit rasa empati dan rasa ingin membantu 0rang lain. - Siakapkeli.my